Butterfly Effect bouwt zorgzame gemeenschappen met ‘buurtverbinders’. Deze zogeheten buurtverbinders komen in de buurt te wonen en zijn als bewoners twee dagdelen in de week actief voor de gemeenschap. Het creëren en ontwikkelen van deze gemeenschappen doet het bedrijf veelal in samenwerking met zorgorganisaties, woningcorporaties en gemeenten. Butterfly verzorgt de werving en coaching van de verbinders.
Stijn van Kreij (48) kwam er tijdens zijn werk in de langdurige zorg achter dat hij onderdeel was van een hele grote sector waarin het ingewikkeld is om echt gelijkwaardig samen te werken met cliënten, vrijwilligers en familieleden. Omdat alles nu eenmaal vast is gelegd met beleid en we geleerd hebben om vanuit dat professionele beleid te denken en handelen, is gelijkwaardige samenwerking bijna onmogelijk. Om deze patronen te doorbreken is het in Stijns ogen essentieel om mensen samen te brengen in een gemeenschap. Een gemeenschap waarin buurtbewoners zelf samen het dagelijkse leven vormgeven, samen leven en elkaar helpen, en dat de zorg daarop afgestemd wordt. Dat is waar Butterfly Effect nu zo’n vijf jaar mee bezig is.
Allereerst over het bedrijf: is het uniek in de markt wat jullie doen?
“Vijf jaar geleden waren we echt een van de eersten die dit deden. Nog steeds hebben we maar weinig concurrentie op dit vlak, omdat we ons heel specifiek richten op werving en coaching van bewoners die onderdeel zijn van die woongemeenschap – zogeheten buurtverbinders. Er zijn wel burgerinitiatieven, maar nog maar weinig organisaties die er actief in zijn. Wij kunnen onszelf inmiddels specialist noemen op dit gebied en daar zijn we dus best uniek in.”