Leer BIF-coach Rico Daandels beter kennen

13 maart 2018

Rico Daandels-BIF Coach

Als zoon van oud-burgemeester Daandels is Rico Daandels geen onbekende in de regio. Toch was het niet zijn ambitie om in de voetsporen van zijn vader te treden. Na het afronden van zijn studies Rechten, Bedrijfskunde en enkele jaren werkervaring bij een regionaal bedrijf in de afvalbranche, ging Rico in 2005 aan de slag bij het Erpse familiebedrijf Van den Bosch Transporten. Begonnen als assistent van de directie, werd hij in 2011 financieel directeur en sinds maart 2017 bekleedt hij de functie van CEO. Daarmee is hij het eerste niet-familielid dat deze positie vervult. Met veel enthousiasme vervult hij daarnaast de rol van BIF-coach. “Het coachen daagt mij uit en houdt mij scherp als ondernemer.”

De stap van CFO naar CEO
“Ik ben er trots op deze positie te mogen vervullen binnen dit mooie familiebedrijf. Als financieel directeur was ik al jaren intensief bij de business betrokken, maar dan als faciliteerder, minder als strateeg. Ik merkte dat ik het steeds interessanter vond om me bezig te houden met strategische vraagstukken, organisatieverandering en het bepalen van de juiste koers. Dat heeft mij gestimuleerd deze kans aan te grijpen toen ik hiervoor werd benaderd. Uitdaging zie ik voldoende. Van den Bosch is een vooruitstrevende organisatie. We zijn uitgegroeid tot een toonaangevende speler in het Europese bulktransport. Ook hebben we stappen gezet op de Afrikaanse markt. Maar ondanks deze groei, is de familiecultuur en Brabantse nuchterheid altijd behouden gebleven. Dat maakt een krachtige combinatie, waar ik veel energie van krijg. Het is mijn ambitie om de organisatie naar het volgende niveau te brengen.”

Rico, als coach van BIF
Indien BIF in uw onderneming investeert, dan kan het zijn dat Rico u bij uw ondernemersvraagstukken komt ondersteunen. Wij stelden hem een aantal vragen.

Waarom ben je aangesloten als coach bij BIF?
“Het BIF investeert in ondernemers met groeipotentie. Geen start-ups, maar scale-ups. Dat sprak mij meteen aan, want het opstarten van een bedrijf is niet moeilijk. De echte uitdaging schuilt in het groeien. Het mooie aan het BIF-model is dat we ondernemers begeleiden bij álle facetten van de bedrijfsvoering. De ene keer gaat het over organisatiegroei, dan weer over personele vraagstukken of het succesvol vermarkten van een product. De afgelopen jaren heb ik na mijn studies Rechten en Bedrijfskunde ook de opleidingen Finance en Business Valuation gevolgd. Die kennis komt goed van pas. Een andere drijfveer om deel te nemen is dat ik, ondanks de internationale focus van onze organisatie, graag de samenwerking opzoek met regionale ondernemers. Ik wil mijn steentje bijdragen aan het stimuleren van regionaal ondernemerschap.”

Hoe ziet een goed businessplan eruit volgens jou?
“Een goed businessplan begint bij keuzes maken en focus houden. Durf te kiezen en ga daar voor de volle 100% voor. Dat klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Als je van start-up naar scale-up beweegt, doen zich overal kansen voor. De kunst is om je niet te laten verleiden door de mogelijkheden die zich voordoen, maar zelf de regie te houden. Daarin schuilt de kracht van een succesvol ondernemer.”

Wat mag een ondernemer van jou als coach verwachten?
“Een ondernemer moet het vooral zélf doen. Ik fungeer samen met de andere coaches als klankbord. De rol van een coach is om de ondernemer scherp te houden door de juiste vraagstelling en daarbij te blijven focussen op datgene dat de ondernemer van origine wilde realiseren. Wat een ondernemer juist níét mag verwachten is dat we mee gaan ondernemen. Wij geven advies, maar hij of zij moet het zelf doen.”

Een tip van Rico

“Wees niet bang voor samenwerking. Samenwerking met andere ondernemers kan je als ondernemer heel ver brengen. Je leert van elkaar en het houdt je scherp als ondernemer.”