Leer BIF-coach Maddy Goossens beter kennen

28 augustus 2017

Maddy Goossens - BIF-coach

Maddy Goossens (1957) ging op zijn 18e werken in het familiebedrijf Goossens Wonen&Slapen. Samen met zijn broer(s) heeft hij dit bedrijf uit kunnen laten groeien tot een top 3 bedrijf in de meubeldetailhandel in Nederland. Als DGA was Maddy vooral actief met de taken welke bij een CFO horen. Negen jaar geleden heeft hij zijn aandelen overgedragen en is hij actief in vastgoed en bedrijfsparticipaties.

Het familiebedrijf Goossens Wonen&Slapen
“34 jaar lang heb ik gewerkt in het familiebedrijf en hier de nodige ervaring opgedaan. Ik heb hier ook mogen ervaren dat een familiebedrijf toch een bijzondere dynamiek heeft. De familie en emotionele factoren spelen een belangrijke rol en daarbij is een familiebedrijf veel meer op de toekomst gericht. Gezond zijn en blijven, zowel financieel als commercieel is bepalend. Resultaten gaan terug het bedrijf in, én om onafhankelijk te zijn, én om te investeren in de toekomst. Het mooie is wel dat de succesfactoren hetzelfde zijn als bij elk ander bedrijf. Voor mij is dat heel helder: de mensen. Goede medewerkers zijn de kracht van elk bedrijf. Wanneer je de juiste mensen op de juiste plekken hebt en kunt zorgen voor een scherpe teamspirit, dan kun je stappen zetten. Zelf voorop de bok, maar vooral goed horen en nog belangrijker luisteren en zo eenieders kwaliteit tot zijn recht laten komen.

Het mooie aan een bedrijf in de meubeldetailhandel is de breedte. Van de collectiesamenstelling tot kwaliteit bepaling, van wereldwijde inkoop tot klantenservice, van logistiek tot de marketing en nog veel meer. Al deze zaken in eigen hand beheren en in eigen huis doen maakt dat je sterk en onafhankelijk kunt opereren en een eigen collectie in dertien eigen winkels kunt aanbieden.

Quote Maddy Goossens - BIFDeze brede ontwikkeling, in combinatie met bedrijfshuisvesting ervaring waren voor mij de redenen om in het vastgoed verder te gaan. Ontwikkelen, bouwen en huurrecht waren gesneden koek en bij vastgoed is het ook essentieel om als gebruiker te kunnen denken. Echter het ondernemersbloed is een eeuwige, prettige besmetting. Ondernemen is het mooiste wat er is, dat verveelt nooit en daarom ben ik ook actief investeerder in bedrijven. Iets samen doen blijft toch het leukst!”

Maddy, coach van BIF
Indien BIF in uw onderneming investeert, dan kan het zijn dat Maddy u bij uw ondernemersvraagstukken komt ondersteunen. Wij stelde hem twee vragen over zijn manier van coachen.

Wat vind je belangrijk bij het beoordelen van investeringsmogelijkheden?
“Daarin staan een paar zaken bovenaan. Als eerste gezond verstand! Je moet het helder kunnen zien, snappen en duidelijk kunnen maken. Wollige verhalen zijn mooi, maar je moet een scherpe focus hebben en houden. Verder is de teamsamenstelling en team coaching iets waar ik bijzonder belang aan hecht. Je hoeft zelf zeker niet alles te kunnen, maar de juiste competenties moet je wel binnenboord hebben. Of anders middels een goede buitenboordmotor voor voldoende snelheid kunnen zorgen.”

Op welke manier coach jij een bedrijf?
“Als coach kan ik heel goed een luisterend oor bieden om uitdagingen mee te delen en daar samen aan te werken. Maar wel met die focus op dat doel, dat doel wat glashelder moet zijn en moet blijven.

Kennis is er overal, maar het is de kunst om die effectief in te zetten en op een slimme manier binnen te halen, tegen de minste kosten en met de meeste passie. Daarbij is een netwerk essentieel. Dat netwerk is ook iets wat je als coach meebrengt.