Leer BIF-coach Gerben Boersma beter kennen

16 maart 2017

Quote Gerben Boersma

Gerben Boersma (47) is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Vught. Naast zijn eervolle baan als ouder, is hij ook een ambitieuze ondernemer en tevens BIF-coach. Op dit moment is hij niet directeur van één onderneming, maar zelfs van drie: Koster Keunen Holland, Koster Keunen Pastille Products (KKPP) en René Schönefeld Industrie- en Handelsonderneming. Koster Keunen is gespecialiseerd in het verwerken van Gerben_Boersma1natuurlijke (bijen)wassen tot halffabrikaten voor de cosmetische, farmaceutische, kaarsen en voedingsindustrie. KKPP maakt fragrance boosters, toe te voegen tijdens het wassen van kleding. Rene Schönefeld is een bedrijf dat wierook verkoopt over de gehele wereld onder de merknaam Three Kings. Een sterke focus op kwaliteit, eerlijkheid, openheid, veel toegevoegde waarde, een hoog serviceniveau en goed inspelen op de behoeften van de klant zijn belangrijke kenmerken van zijn organisaties. We stellen hem graag aan u voor en nemen u mee in zijn ondernemersverhaal.

‘Een eigen zaak zou beter bij me passen’
“Ik ben ondernemer geworden op een moment dat ik mijn plafond had bereikt in de zwaar politieke multinational waar ik op dat moment werkte. Onze afdeling zorgde voor de belangrijkste innovaties binnen dat bedrijf, maar kreeg veel tegenwerking vanuit het ‘establishment’. Omdat ik mijn mond vaak niet kon houden tijdens gewichtige meetings met leidinggevenden, botste dat te vaak. Daarom heb ik gekozen voor een carrièreswitch.

Omdat mijn ambitie toch verder ging en ik dacht dat een eigen zaak beter bij me zou passen, ben ik op zoek gegaan naar een bedrijf om zelf te gaan ondernemen. Ik werd daarin gesteund door mijn schoonvader, Jos Koster, een heel succesvol ondernemer en nu ook investeerder in BIF. Nu wilde het geval dat zijn neef, 4e generatie in een familiebedrijf dat in 1852 was opgericht, voorzichtig op zoek was naar een opvolger. Toen ik het bedrijf zag en 5 minuten met de neef had gesproken wist ik al: dit wil ik doen. De eigenaar van het bedrijf had iets langer nodig, maar was uiteindelijk ook enthousiast. Nu ben ik 10 jaar in dienst bij onze bedrijven.”

“We hebben inmiddels drie bedrijven omdat zich eerst (jaren geleden) de kans voordeed om een interessant bedrijf, zijdelings verbonden aan onze toenmalige markt, over te nemen – en zich later de kans voordeed om zelf een interessant nieuw bedrijf te bouwen, gestoeld op onze kennis van bepaalde productieprocessen. Wij geloven erin dat je kansen die hoe dan ook op je pad komen moet grijpen, maar alleen als ze je winstgevendheid, je risicoprofiel en marktpositie positief beïnvloeden én alleen als je het bestuurlijk aan kunt.”

Gerben, coach van BIF
Indien BIF in uw onderneming investeert, dan kan het zijn dat Gerben u bij uw ondernemersvraagstukken komt ondersteunen. Wij stelde hem twee vragen over coaching.

Quote testWaarom ben je aangesloten als coach bij BIF?
“Wij hebben het geluk gehad dat we al vrij snel een zeer ervaren raad van commissarissen konden aanstellen in onze bedrijven, enerzijds om de directie (o.a. ik dus) te controleren op het gevoerde beleid, maar vooral ook om ideeën mee te bespreken en nieuwe ideeën op te doen. Ik geloof dat elke ondernemer er baat bij heeft op een open manier met anderen te praten, zeker als die ander al langer in hetzelfde schuitje zit.”

Wat is in jouw ogen belangrijk aan een coach?
“Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar ik weet dat ik (en volgens mij heeft elke echte ondernemer hetzelfde) compleet blokkeer als iemand tegen me zegt ‘Je móet dit of dat doen’ als je hem of haar deelgenoot hebt gemaakt van een probleem. Je onderneemt juist omdat je zelf fouten wil maken en oplossingen wil vinden. Dus ik vind het belangrijk dat een coach naar je luistert, openstaat voor jouw manier van zaken doen, en je daarna inzichten geeft over zijn eigen ervaringen in vergelijkbare situaties, die jou dan (hopelijk) verder helpen. Daarnaast kan hij zijn netwerk gebruiken om je met bepaalde vraagstukken concreet uit de brand te helpen. Ikzelf zal mijn uiterste best doen om op die manier te coachen, hoewel het toch altijd lastig is om niet meteen je mening of oplossing op tafel te gooien.”