Bosch Investeringsfonds neemt belang in fietsenbouwer FENEF, producent van postfietsen (Postbike) en bezorgfietsen (Deliverybike.com)

27 augustus 2019

Fietsenproducent FENEF, maker van onder meer postfietsen (Postbike) en bezorgfietsen (Deliverybike.com), heeft groeikapitaal opgehaald bij het Bosch Investeringsfonds.

(Fotograaf: John van Hamond)

De snelgroeiende Bossche fietsenbouwer is tien jaar geleden opgericht door Jan-Willem van Mourik en verkoopt (elektrische) bezorgfietsen onder de merknaam Postbike en Deliverybike.com. Het Bosch Investeringsfonds (BIF) gaat zowel financieel als professioneel helpen om de groeiambities van FENEF waar te maken en Europees marktleider in bezorgfietsen te worden. Jan-Willem van Mourik: “We zijn erg blij om BIF als partner aan boord te halen. BIF brengt niet alleen groeikapitaal mee om onze ambities te verwezenlijken, maar ook de kennis en ervaring van zes succesvolle ondernemers die helpen bij het realiseren van onze ambities, zowel in Nederland als daarbuiten.”

Investering in opschaling

Volgens Leo van Schijndel, investment manager van BIF is de potentie van het bedrijf groot; “Van Mourik heeft in een vroeg stadium en volledig op eigen kracht een uitstekende positie verworven in een interessante groeimarkt.” BIF heeft ruime ervaring met het verder brengen van ondernemingen in de scale-up fase. “Ik ben er van overtuigd dat met de investering een versnelling wordt aangebracht die leidt tot groei in omzet en werkgelegenheid.”

Elektrische bezorgfiets sterk in opkomst

In 2013 ontwikkelde en leverde het bedrijf de allereerste elektrische bezorgfietsen in Nederland voor Domino’s Pizza. Sindsdien maakt de elektrische bezorgfiets een snelle opmars in het straatbeeld ter vervanging van vervuilende bezorgscooters. “Middels dit groeikapitaal kunnen we het momentum pakken en onze voorloperspositie in de bezorgmarkt behouden”, aldus Jan-Willem van Mourik.

Bosch Investeringsfonds (BIF)

BIF is een publiek-privaat investeringsfonds bestaande uit de gemeente ’s-Hertogenbosch en zes (oud)-ondernemers. Zij investeert middels groeikapitaal, maar ook door haar knowhow en netwerk ter beschikking te stellen aan snel groeiende ondernemingen in de regio, bij voorkeur in de scale-up fase. Jan Hoskam, wethouder economische zaken en een van de grondleggers van BIF, is blij met de participatie: “Het is mooi dat we jonge, goede ondernemers als Van Mourik een zetje in de rug kunnen geven met dit unieke fonds.” Eerder investeerde BIF al in Fruitfunk. Binnenkort verwacht BIF nog twee participaties aan haar portefeuille toe te voegen.